Alimentació

Consells bàsics per sobreviure al Nadal

Ja ha arribat una de les millors èpoques de l'any, però també una de les més perilloses en temes de salut, ja que acostumem a menjar quantitats elevades i li donem al cos grans dosis de carbohidrats, greixos i sucre.

Amb aquests excessos alimentaris sembla missió impossible no guanyar pes durant aquestes dates, però no és així. Les festes duren uns 15 dies, però només són quatre o cinc les ocasions en què hi ha menjars abundants, per això si ens cenyim a les dates senyalades i la resta de dies portem una alimentació equilibrada i saludable ens impedirà guanyar pes.

La clau no és la restricció, sinó incrementar les mesures d'una vida saludable i tenir el control dels nutrients ingerits i el seu valor energètic.

Aquests són els nostres deu consells bàsics per sobreviure al Nadal:

1. No tenir molta gana al moment de seure a taula. Això és clau per menjar poc i el necessari, i ho podem aconseguir menjar una peça de fruita mitja hora abans de l'àpat o menjant de primer plat una amanida.

2. Cuidar les racions. És important fer racions petites i no repetir; apostant per una vaixella petita no se'ns farà difícil.

3. Fer exercici. Hem d'aprofitar el temps que tenim durant les vacances per augmentar l'exercici físic.

4. Animat a cuinar. Així sabràs quins són els ingredients que porten i podràs apostar per plats més saludables.

5. Abans o després dels grans menjars, fer dejú intermitent. Ho podem fer amb sucs o sopes depuratives de carxofa, api, porro, carabassó, ceba o carabassa.

6. No abusar de les postres. Els torrons, polvorons, massapans... són dolços molt energètics, estan plens de sucre, hidrats de carboni i de greixos saturats, per això convé limitar-ne la quantitat ingerida.

7. Reduir la ingesta d'alcohol, ja que només ens aporta calories buides. I hauríem d'apostar per les que tenen menys graduació alcohòlica.

8. Beure molta aigua. Convé no oblidar el consum d'aigua per mantenir-nos hidratats, i li podem afegir gotes de llimona que ens ajudarà a eliminar més líquids, gràcies el seu alt contingut en potassi.

9. Menjar i beure lentament. Mastegar bé els aliments ens ajudarà a augmentar més ràpidament la sensació de sacietat i a què millori la nostra digestió.

10. Cuinar únicament la quantitat d'aliments que es consumiran el dia de la celebració. D'aquesta manera evitarem que en sobri i que ens ho hàgim de menjar els dies següents.